6. 6. 2013

Dúhový chlapec 7. kapitola 5/6







Obsah: Gareth David L. (17) žil už od narodenia v detskom domove, jeho matka ho opustila, otec sa vzdal rodičovských práv a nikdy ho nenavštevoval. Bol rovnaký ako všetky tie ostatné deti, ktoré sa stali súčasťou systému. Pred  dvomi rokmi sa však objavil muž, ktorý sa stal jeho poručníkom, a on sa akosi nevedomky stal súčasťou života toho bohatého a privilegovaného muža.




„Keď si sa so mnou stretol, prečo si ma pred nimi ochránil? Prečo si vôbec chcel mňa? Už vtedy si zamýšľal, že...“ potreboval to vedieť. Lukostrelec bol preňho inou osobou a zrazu sa to všetko takto zamotalo. Tým pádom všetko, čo uviedol v oficiálnej žiadosti bol zrejme len príbeh pre úradníkov. Príbeh o bohatom mužovi, ktorý sa rozhodol využiť svoje prostriedky na to, aby ponúkol domov dieťaťu, ktoré to nutne potrebuje.
„To je viac otázok než, na ktorých sme sa dohodli, ale keďže zrejme bez tejto odpovede nezaspíš, tak ti to poviem...“
Trochu sa posunul, akoby chcel medzi nimi utvoriť väčší priestor. Jednou rukou sa mimovoľne dotkol obväzu. Gareth si to však nevšímal, sústredil sa hlavne na to, čo mu povie. Nič iné ho nateraz nezaujímalo.
„Povedzme, že si bol dieťaťom v zlej situácii. Dostal si sa doprostred problému, ktorý som mohol uspokojivo vyriešiť. A nebol si pre mňa hrozbou.  Čo sa týka tých ďalších otázok, toho prečo som si ťa vybral... To je zložité. Vplývalo na to veľa faktorov, vrátane, áno, vrátane môjho drahého otca...“
Sedel vo svojej kancelárii a díval sa pomerne zachovalo pôsobiaceho staršieho muža, typického obchodníka a zároveň aj člena svojej rodiny. Práve tento človek ho dnes prišiel otravovať. Uprel naňho ten svoj unavený pohľad a povedal: „Ak nepodnikneš isté kroky, prídeš o svoj vplyv v spoločnosti.“
„Vážne? A ako to chceš urobiť?“ bez záujmu ďalej kontroloval správy, ktoré si vyžiadal od jednotlivých oddelení. Odniekiaľ unikali peniaze a on chcel vedieť, kto sa to opovážil pohrávať s jeho firmou. Niečo také nemienil nikomu tolerovať. Ani matkin brat, jeho strýko by si s ním nemal takto začínať.  
„Myslím to vážne, John. Pokiaľ nezmeníš svoj život, budem nútený svoje podiely prepustiť tvojmu otcovi.“
„Ako si predstavuješ takúto zmenu?“ opýtal sa pokojne, pre prípad, že by šlo len o zvyčajné dohováranie. Lukostrelec bol ten, kto za podobné slová kruto trestal, jeho civilná osobnosť sa pokúšala neposlať člena svojej rodiny do nemocnice len kvôli takémuto nátlaku.
„Myslím, že prišiel čas, aby si sa posunul ďalej. Prešlo už dosť času od toho nešťastia. Nehovor mi, že nemáš nikoho, kto by sa o teba zaujímal,“  opäť to znelo ako výčitka, čo ho už naozaj prestávalo baviť.
„Na to ťa naviedol on?“
„Nie, John.. ja...“
„Čakám na odpoveď, strýko... Snáď nedúfaš, že sa z toho tak ľahko dostaneš... Viem, že si s ním v kontakte a nepáči sa mi to.“
„Nie, ja...“
„Hovor alebo vypadni!“ varoval ho tentoraz už pomerne nebezpečným tónom hlasu.
„Tvoj otec chce len, aby...“
„Ten muž ma nezaujíma. Už som ti to niekoľkokrát povedal, ale ty to stále odmietaš pochopiť. Tak ti to ešte raz a naposledy vysvetlím...“ prudko vstal, chytil jeho kreslo a odsunul ho k stene. Až to zadunelo.
Jeho strýko spadol zo stoličky. Díval sa naňho dosť vydesene, ale bolo mu to jedno. Spolčovanie s jeho otcom patrilo k veciam, ktoré ho dokázali najviac vytočiť. Musel mu dať najavo, kde je jeho miesto.
 Vedel, že Lukostrelec má nad ním nateraz plnú kontrolu, ale nijako sa tomu nebránil. Museli už raz a navždy pochopiť, že nad tým mužom sa nikdy nezľutuje.
„John, prosím...“
Rukami si chránil hlavu a díval sa naňho tak vystrašene, tak zmätene. Neútočil naňho. Len tam stál a díval sa na muža, ktorý dokázal zabudnúť na to, čo im jeho skvelý otec urobil.
„Obávam sa, že v mojej spoločnosti si skončil. Postarám sa, aby naše pracovné aj rodinné vzťahy boli uzavreté.“
„To predsa nemôžeš... ja len som chcel, aby si... Si stále sám a čas beží ja...“
„Bude o teba postarané, ale už ťa nechcem viac vidieť. Teraz odíď.“
Sledoval ako sa muž pomaly stavia na nohy. Nesnažil sa mu pomôcť, ale ani ublížiť, ale nemohol zniesť to, že o ňom hovoril s jeho otcom, že ho takto zrádzal. Niečo také nikomu dosiaľ neodpustiť a mnohí ďalší kvôli tomu dopadli ešte omnoho horšie. To, čo mu ponúkal bolo takmer vyslobodenie.
Keď sa za ním zavreli dvere, vybavil pár nevyhnutných telefonátov. Napriek všetkému tomu rozruchu, práve teraz, keď sa už viac-menej upokojil, vedel, že čiastočne má jeho strýko pravdu, aj keď si nevybral dobrú formu ako mu to oznámiť a on vedel, prečo sa o to snaží. Otec očakáva, že si získa pozornosť jeho prípadných detí, že sa tým pádom dostane k nemu. Už to raz skúsil z jeho snúbenicou. Snažil sa pred ňou hrať obeť, vyšiel zo svojho úkrytu a doplatila na to ona. Bude mať dieťa, ktoré takúto chybu neurobí, lebo bude pripravované. Postupne na to, čo všetko bude potrebovať, aby pochopilo Lukostrelcov zložitý svet. On si nemôže dovoliť mať normálnu rodinu, nie je to možné, bola by to slabosť. Nešťastie pre nich aj preňho.
Jeho predstavy o rodine však už boli iné. Uvažoval o tom. Bolo to niekde v ňom, odkedy pomohol tomu chlapcovi.
Najprv si myslel, že je to len taký pocit, ktorému nemusí venovať pozornosť. Bolo predsa veľa takých detí, ale on naňho myslel. Stále bol tam niekde v kútiku jeho mysle a niečo mu našepkávalo, že by možno nebolo zlé pomôcť mu dostať sa z detského domova. Dať mu to, čo sa od neho očakáva a byť preňho tým, čo potrebuje.
Na tom začne pracovať. Možno to bude aj ten chlapec, pokiaľ to bude možné.  Má v sebe niečo, na základe čoho si myslí, že by si mohol rozumieť s oboma aspektmi jeho osobnosti.
Zminimalizoval správu, zavolal svoju asistentku a požiadal ju, aby mu zistila všetko o tom, aké podmienky musí splniť.  
  
Gareth dopočúval jeho rozprávanie až do konca. Neodvážil sa ho ani raz prerušiť. Netušil, že jeho rodinná situácia bola taká zložitá. Chcel toho rozhodne vedieť ešte viac. Zrazu mal pocit, že skutočného pána B ešte ani zďaleka nepozná tak dobre, ako si pôvodne myslel. Mal omnoho dobrodružnejšiu povahu, akoby sa zdalo.
„Som rád, že si mi to všetko povedal. Mám ešte veľa otázok, ale... som s tebou... chcem, aby si vedel, že som...“
Pán B sa naňho smutne usmial.
„Už je naozaj dosť neskoro. Prezlečiem sa a pôjdem do postele... Na dnes toho bolo viac než dosť...“
„Môžem ostať s tebou ?“
„Áno, ak na tom trváš.“
Gareth prikývol. Rozhodne sa mu nechcelo vracať sa späť do prázdnej postele. Aj tak vedel, že dnes to asi nebude práve najpokojnejší spánok, vzhľadom na tom, čoho všetkého bol svedkom. Okrem toho chcel byť s ním. Chcel ho ubezpečiť o tom, že aj keď je Lukostrelcom na ich vzťahu to nebude mať žiadny dopad.
Tentoraz si však všimol, že pán B opäť s rukou manipuluje veľmi opatrne. Nedával najavo bolesť, ale rozhodne nevyzerala práve najlepšie.
„Nelepší sa to?“
„Dnes som s ňou robil veci, za ktoré ma Simon nepochváli.“
„Pozriem sa na to, aspoň pre istotu...“
„Budem rád.“
Pán B ho pohladil po vlasoch. Gareth sa spokojne uškrnul. Po vykonaní úplne nevyhnutných úkonov sa obaja presunuli na posteľ.  Gareth bol ešte chvíľu vo svojej izbe, vo svojej kúpeľni a šiel si aj po pyžamo, keďže chcel, aby to nepôsobilo podozrivo, niežeby sa niekto dobíjal do spálne pána B, ale človek si nikdy nemohol byť istý, čo všetko ho postretne, preto si vybral veľmi slušné a pohodlné  pyžamo a dokonca pre istotu použil aj svoju kúpeľňu. Spomenul si aj na ten lístok, ktorý ešte v škole neotvoril. Keďže práve dnes bol deň absolútnych zvratov, rozhodol sa, že aj tento si radšej otvorí dnes, keďže bol schopný vypočuť si už aj omnoho desivejšie záležitosti.
Ahoj, Gareth.  Už dlhšie na teba myslím, veľmi sa mi páčiš. Ak máš záujem sa dozvedieť viac napíš mi kedykoľvek na číslo....
Roztrhal lístok a presunul ho do koša. Mal dosť svojich starostí, nehovoriac o tom, čo by sa stalo, keby reagoval na niečo také.
Keď sa vrátil, pán B bol už prezlečený a spokojne uvelebený na posteli. Gareth si ho chvíľu veľmi spokojne obzeral, až kým mu nezačalo byť trochu zima. Potom sa spamätal a začal si plniť svoje povinnosti. 
Postaral sa o previazanie obväzu aj o základnú kontrolu, nebolo to až také vážne, ako sa zdalo, ale odporučil svojmu poručníkovi, aby tú ruku priveľmi nezaťažoval.