23. 3. 2013

Dúhový chlapec 3. kapitola 2/2







Pár: Gareth David/John B. (Ianto Johnes/Jack Harkness z Torchwoodu)


Varovanie: 18+, ostatné veci ešte bližšie nešpecifikované, ale rozhodne vzťah poručník/zverenec !


Obsah: Gareth David L. (17) žil už od narodenia v detskom domove, jeho matka ho opustila, otec sa vzdal rodičovských práv a nikdy ho nenavštevoval. Bol rovnaký ako všetky tie ostatné deti, ktoré sa stali súčasťou systému. Pred  dvomi rokmi sa však objavil muž, ktorý sa stal jeho poručníkom, a on sa akosi nevedomky stal súčasťou života toho bohatého a privilegovaného muža.




Nové žriebä napokon po všeobecnom hlasovaní dostalo meno Eneas. Chvíľu sa pri ňom zdržovali, sledovali ako neobratne robil nesmelé krôčiky, ako sa držal pri svojej mame, ktoré naňho starostlivo dohliadala. Pán B išiel napokon s nimi. Nechal sa presvedčiť pomerne rýchlo aj na dlhšiu prechádzku. Gareth bol rád, že sa bude mať s kým pozhovárať, kým bude Lucy objavovať kúzlo jazdenia. Chcel ju rovno zveriť do rúk svojho trénera, aby to s ňou skúsil a prenechať jej svoju hodinu. Neskôr, keď sa naučí jazdiť lepšie, prejdú sa spolu, možno si dovtedy už bude istý aj tým, ktorého koňa by jej mali požičať.

Gareth ukázal Lucy aj svojho koňa. Bol to menší, pokojný, bielej farby a mal pomerne dobrú povahu. Rozhodne to bol preňho ideálny typ. Nevedel si predstaviť, že by ho nahradil nejaký temperamentný typ, ktorého by ledva dokázal udržať. Na niečo také rozhodne nebol pripravený. Niektoré kone zo stáda boli nepredvídateľné, ten bol ideálnym pre začiatočníkov a menej smelších jazdcov. Mali ešte jedného takého, na ktorom by mohol jazdiť, ale to bola nová kobyla a ešte ju nemal dobre vyskúšanú. Nechcel, aby ho počas jazdenia niečo prekvapilo. Nateraz sa rozhodol, že Lucy požičia toho svojho, keďže k tej novej ešte takú dôveru nemal. Hneď ako pristúpila k nemu bolo jasné, že aj ona túži skôr po pokojnom type.

„Ako sa volá?“ zaujímala sa.

„ Oficiálne sa volá Polyfémos, ale dostal prezývku Peace.“

„Je pekný... Ahoj, Poly... Peace...“ začala ho jemne hladiť a prihovárala sa mu, tak ako to zrejme videla v niektorom s tých filmov.

Nikto proti tomu nemal žiadne námietky. Dokonca ani tréner Arthur, ktorý to celé prevzal a začal jej vysvetľovať, všetko, čo si nestihli povedať pri raňajkách. Lucy mu kládla ďalšie otázky, ktoré ho dokonale zamestnávali. A bolo na nej vidieť niečo, čo nepostrehol odkedy sa spolu poznali, vyzerala akoby bola skutočne šťastná, po dlhom čase sa naozaj usmievala. A on cítil to isté pri pohľade na ňu.

A keď bola umiestnená do ohrady a tréner ju veľmi pomaly uvádzal do základov jazdenia, ostal stáť pri ohrade s pánom B. Obaja sa o ňu zľahka opierali.

„Čo vaša... teda... tvoja ruka?“

„Doktor povedal, že to bude dobré...“

Spokojne prikývol. Napokon bol ten čas, ktorý strávil zašívaním rán užitočný. Niekedy v budúcnosti by sa možno chcel venovať niečomu, čo s tým súviselo, samozrejme legálne a po dokončení školy zameranej na medicínsky smer, ale nateraz mal ešte dostatok času o niečom takom uvažovať.

„Dávaj si pozor. Nechcem, aby sa ti niečo stalo...“ povedal to takmer bez rozmýšľania.

Dívali sa na seba, vládlo medzi nimi akési zvláštne porozumenie, niečo čo ho takmer priťahovalo, keby si neuvedomil, že táto cesta môže viesť aj k omnoho nebezpečnejším veciam.

 „Gareth, musím ti niečo povedať, niečo čo som dlhšie odkladal...“

Začínal sa už naozaj báť. Obával sa, že práve teraz, keď sa spolu cítia tak dobre povie tie slová... Prekliate slová znamenajúce konečné odlúčenie. Vždy to začínalo takto... Vždy mu musel niekto niečo vysvetľovať... A nikdy to neskončilo dobre.

„Počúvam ťa,“ vyzval ho chladne. Pokúšal sa v sebe uzavrieť narastajúcu bolesť.

„Predpokladám, že si uvažoval o tom, prečo som ťa doteraz neadoptoval. Prečo som formálne nevybavil všetko a ostal som len tvojím poručníkom...“

Nechcel to počuť. Nie teraz, ale nemohol proti tomu nič urobiť, tak len opäť prikývol a pevnejšie sa oprel o ohradu.

„Papiere sú pripravené. Všetko je vybavené, ale ja ťa nedokážem považovať za svojho syna... Aspoň nie tak, akoby sa patrilo.“

„Takže je to pravda. Nechceš ma, tak ako všetci ostatní!“ neudržal to v sebe. Nemohol, aj keď sa o to veľmi snažil.

Uvedomil si, že sa odlepil od ohrady a uteká niekam za dom. Nevedel, kam presne ide, ani ako dlho bežal, jediné čo cítil bol prudký tlkot srdca, takmer ho šlo roztrhnúť, ale nespomalil, ani na krátky okamih.

Pán B ho dobehol, použil zrejme nejakú skratku, inak sa to vysvetliť ani len nedalo a chytil ho za ruku.

Zastal, zasiahnutý tým dotykom.

„Prepáč, nechcel som, aby to tak vyznelo. Chcem ťa... O tom nepochybuj.“

Neveril tomu, pokúšal sa vytrhnúť, ale napokon sa nechal objať. Za ním už bola len akýsi stena a nič viac, telo pána B mu zakrylo výhľad na čokoľvek iné. A jeho blízkosť ho úplne ochromila. Nedokázal sa pohnúť.

„Pozor na stehy...“ opakoval mu, keď pocítil, že v istej chvíli sebou aj John trhol.

„To nič. Nezáleží na tom.“

„Ale...“

„Chcem ťa viac, než si dokážeš vôbec predstaviť. Chcel som len, aby si vedel, že toto je tvoj domov a vždy bude. Bez ohľadu na to, či niečo oficiálne podpíšeme alebo nie... Tým si môžeš byť istý...Mrzí ma, že som ťa zbytočne rozrušil. Neuvedomil som si, že to pochopíš takto... Je len jediný dôvod, kvôli ktorému som to doteraz nevybavil, možno ma kvôli tomu budeš nenávidieť...“