27. 10. 2012

Posledný semester 2.4/4






Fandom: Star trek 2009
Obsah: pokračovanie všetkých Vulkánov. Začína posledný semester, ktorý Jim strávi na akadémii... Odohráva sa týždeň po vsuvke Romulus.
Poznámka: Kapitola prešla AP. (prípadné chyby hláste do komentárov)


 Ospravedlňujem sa za nepravidelné pridávanie tejto poviedky, ale inak to skrátka nepôjde, je toho príliš veľa v škole, rozvrh hrozný, takmer neúnosný, a ako vždy mám dosť veľa poviedok a ešte k tomu som z istých dôvodov zas bez nálady, takže to bude teraz trochu zložitejšie, ale budem sa snažiť ju vystriedať tak, aby bola pridaná aspoň v istých časových intervaloch.




Pokúšal sa ovládnuť svoj hnev. Nestratiť hlavu úplne pred všetkými, ale vyžadovalo si to takmer nadľudské úsilie. Musel uznať, že ani on nebol k dievčatám vždy férový, dokonca aj k nej sa mohol zachovať o niečo šetrnejšie, nič z toho však neprekročilo hranice súkromia. Neskôr sa jej za svoje správanie ospravedlnil a dával si dobrý pozor, aby sa na verejnosti táto vec vôbec neriešila. Ukázalo sa však, že jeho spolužiačka sa rozhodla mu nič nedarovať.
 Gaila ako prvá prerušila mlčanie. Čím mu okamžite vzala akúkoľvek šancu na to, aby sa dokázal upokojiť.
„Vy veľmi dobre viete o čom to celé je, pán profesor.“
Ukázala mu svoj PADD. Jim mal chuť jej ho vytrhnúť z ruky, ale radšej sa neodvážil ani len pohnúť. Len, aby úplne neprišiel aj o ten zvyšok sebaovládania, ktorý mu ešte ostal. Neublížil by jej, rozhodne nie fyzicky, obával sa skôr toho, že sa neudrží a povie jej niečo, čo by neskôr mohlo oboch mrzieť. Spock ľahostajne hľadel na displej.
„Ste si tým úplne istá tým, že chcete pokračovať v obvineniach, kadetka...?“ opýtal sa po zhliadnutí krátkej ukážky.
„Áno, trvám na tom, že chcem, aby sa to riešilo, mám dôkazy. Jediné, čo potrebujeme je vaše priznanie. Je zbytočné popierať, že ste spolu.“
Vyslovila to spôsobom, akoby šlo o niečo mimoriadne nechutné.
„K tejto záležitosti sa nebudem vyjadrovať.“
Jim si uvedomil, že ich už počúva celá jedáleň a on tam stále stojí ako idiot, neschopný akejkoľvek obrany. Spockova autorita však ani trochu neutrpela, študenti mlčali a nikto sa neodvážil prerušiť ich rozhovor.
 „Vy to odmietate priznať?“
„Nie som povinný sa zo svojich činov zodpovedať vám.“
Predseda akademickej rady, ktorý doteraz len pozoroval situáciu zamieril k nim.
„Komandér Spock, boli proti vám vznesené vážne obvinenia. Ste pripravený čeliť im pred akademickou radou?“
„Podľa článku č. 254 z predpisu 12589/8a žiadam o uplatnenie časti č. 24/B odseku 3. Ktorá hovorí o tom, že závažné obvinenia môžu byť posudzované za zavretými dverami a kým nebudú posúdené, nie je dovolené zmieňovať sa o nich na verejnosti. “
„Máte na túto požiadavku svoje dôvody, ktoré vás k tomu oprávňujú?
„Áno,  som pripravený vám všetko objasniť.“
„Vaša požiadavka je v súlade s platnými predpismi a bude jej vyhovené. O tridsať minút vás očakávam v miestnosti pre profesorov.“
Jim pocítil, ako mu niečo poriadne zovrelo žalúdok. Nebol si istý, či Spock mal o niečo také žiadať. Ak by chcel celú vec riešiť verejne, bolo by to nepríjemné, ale mali by aspoň týždennú prípravu na obhajobu. Takto im ostalo len veľmi málo času... A takmer žiadny priestor na rozhovor, ale bol si istý, že jeho partner vie čo robí.
Spockom ani táto správa nepohla. Naďalej všetkých obklopoval svojím stoickým pokojom. Dokonca aj Gaila nemala až taký pôžitok zo svojho protiútoku, keď si uvedomila, že jej obvinenia boli prijaté bez mihnutia oka.
Predseda akademickej rady zameral svoju pozornosť na študentov.
„Vráťte sa k svojim zvyčajným činnostiam, a očakávam že tu bude pokoj a poriadok, tak ako sa patrí na študentov tejto inštitúcie. Kadetka Gaila, vy poďte s nami, kadet Kirk, vás zatiaľ nebudeme potrebovať, ale buďte pripravení na možné otázky z našej strany.“
Jim len prikývol. Na nič viac sa nezmohol. Stále bol v šoku a spamätal sa z toho, až keď mu Kostra položil ruku na plece a spoločne vyšli z miestnosti. Naozaj bolo dobré, že šli von. Potreboval sa nadýchať čerstvého vzduchu a trochu si usporiadať myšlienky. Hla sa mu vrátil, práve keď sa prechádzali  školským areálom k lavičkám, ktoré využívali hlavne študenti.
Jim klesol na jednu z nich a poriadne sa oprel.
„Tak to vidíš. Zrejme je čas začať si baliť veci.“
Za iných okolností by to nepovažoval za nič hrozné, ale on sa naozaj spoliehal na to, že tento posledný semester nejakým spôsobom ukončí.
„Ja by som to na tvojom mieste ešte nevzdával. Spock pôsobil veľmi sebaisto. Určite niečo vymyslí a...“
„Nič nevymyslí. Čo im asi tak povie...“
„Napríklad, že to nebol on?“
„Vážne?“ Jim skepticky prešiel pohľadom po svojom priateľovi.
„Nie sú až takí sprostí, aby im nedošlo o koho ide.“
„Nezabúdaj na...“
„Nie, Kostra. Nemôžeme ho do toho zatiahnuť. Budú klásť otázky a čo im povieme, že Spock prime cestoval časom a všetky tie veci... A ako vysvetlíme to, ako teraz vyzerá? Snáď existuje spôsob, ako to vysvetliť bez toho, aby sme ho neohrozili?“
Nechcel, aby sa začali zaujímať aj oňho. Bolo to príliš nebezpečné a nebol si istý, aké ďalšie dôsledky by to mohlo mať.